Neste- ja suolatasapainon ylläpitäminen on erittäin tärkeää varsinkin jääkiekkopelien aikana. Elimistö tarvitsee myös suoloja pärjätäkseen raskaan urheilusuorituksen aikana, vaikka liika suola onkin epäterveellistä. Suolan puute voi kuitenkin myös johtaa ongelmiin. Suolat auttavat elimistöä muun muassa nestetasapainon säätelyssä – sillä suola eli natrium sitoo vettä itseensä – ja hermoston toiminnan ylläpitämisessä. Liika suolan saaminen taas kerryttää liikaa nestettä elimistöön, jolloin verenpaine nousee.
Pelkän veden juominen hikoillessa vähentää tärkeän natriumin määrää veressä. Tämä taas saattaa heikentää huomattavasti fyysistä suoritusta ja pelaaminen kärsii. Mikäli veren suolapitoisuus laskee liikaa, aiheuttaa se hyponatremian, jonka seurauksena voi esiintyä päänsärkyä ja huonovointisuutta.
Mitä pitäisi tehdä ennen peliä
Jos nesteyttäminen juolahtaa mieleen vasta puolivälissä peliä, ollaan jo myöhässä. Pelejä varten kannattaa aloittaa nesteyttäminen jo hyvissä ajoin. Valmistautumalla hyvin elimistö saadaan pelikuntoon jo ennen peliä, eikä vasta kesken pelin. Pelikunnon ollessa kova, paranee suorituskin. Tästä syystä hyvä valmistautuminen nestetasapainon ylläpitämiseksi on jääkiekon ja muun urheilun tärkein vaihe. Varsinkin jos lämpötila ei ole pakkasen puolella, alkaa varusteissa hikoilu nopeasti. Mitä paremmin elimistösi on varastoinut vettä ja suoloja, sitä paremmat eväät sillä on kestää hyvässä kunnossa läpi pelin.
Urheilujuomat sisältävät usein tarpeellisia hivenaineita ja suoloja, joten sellaisen nauttimista ennen peliä kannattaa harkita. Urheilujuoma tulisi juoda noin 45 minuuttia ennen peliä, jotta elimistö ehtii absorboida kaikki hyödylliset vitamiinit ja hivenaineet. Näin siitä saadaan eniten hyötyä.
Pelin aikana ja sen jälkeen
Jääkiekkopelaajan kannattaa juoda pelin aikana vettä tasaisin väliajoin. Noin 15-20 minuutin välein kannattaa juoda vähintään pari desiä vettä niin pelien, kuin harjoitustenkin aikana. Elimistö ei ehdi hyödyntämään kaikkea saamaansa vettä, jos sitä saa harvoin ja paljon kerralla. Tästä syystä onkin parempi pitää huolta siitä, että ottaa tavakseen säännöllisen veden juomisen. Elimistökin huomaa helpommin jos nestetasapaino alkaa horjua, kun se on tottunut siihen, että nestettä on riittävästi.
Nestetasapainon palauttaminen on merkittävä osa palautumisprosessia, kun pelaaja on hikoillut paljon ja elimistö tarvitsee vettä sekä suoloja. Useimmat urheilijat ovat pelin tai harjoittelun jälkeen palautuksen tarpeessa. Tutkimus ja kokemukset ovat osoittaneet, että tämän kaltaisesta rasituksesta ei ole terveydellistä haittaa, kunhan tiedostaa omat rajansa.
Vettä kannattaa siis juoda riittävästi ja säännöllisesti. Kun nestetasapaino pysyy kunnossa, elimistö voi paremmin ja jaksaa suoriutua rankemmistakin fyysisistä rasituksista. Arjessakin on hyvä pitää vesipullo lähettyvillä, ettei elimistö pääse kuivumaan huomaamatta ennen kovia treenejä tai tärkeää peliä. Myös suolojen tärkeys pitää muistaa, mutta yleensä monipuolisesti ruokaileva jääkiekkoilija saa suoloja tarpeeksi ruoan mukana. Liian paljon juomista kannattaa myös välttää, jotta säästyy toistuvilta WC-käynneiltä ja ettei elimistön suolatasapaino mene epäkuntoon.