Oikean pituinen maila on todella huomiota ansaitseva seikka jääkiekkoa pelatessa tai harjoitellessa. Väärän kokoinen maila hidastaa jääkiekkoilijan kehitystä, tekee laukauksista epätarkempia ja heikompia sekä vaikeuttaa itse luistelua. Varsinkin kasvavien pelaajien varusteista kannattaa pitää huolta, etteivät ne jää hiljalleen liian pieniksi.
Luistimien ohella jääkiekkomaila on keskeisin osa jääkiekon pelaamista. Oikean ja väärän kokoisen mailan ero näkyy merkittävästi pelityylissä ja onnistumisissa. Liian lyhyellä mailalla kiekon ketterä liikuttelu pelikentällä on vaikeaa ja liian pitkä maila tekee luistelusta kömpelömpää.
Kuinka pitkä jääkiekkomailan pitäisi olla?
Kysymykseen on yhtä monta vastausta, kuin on mailan käyttäjiäkin. Mailan koko vaihtelee käyttäjän koon, voimakkuuden ja pelityylin mukaan. Näillä helpoilla ohjeilla saat kuitenkin vähän apua oikean kokoisen mailan etsintään:
- Laita luistimet jalkaan
- Seiso suorassa
- Aseta mailan lapa luistimen kärjen kohdalle, niin että varsi kulkee vartalosi keskilinjan mukaisesti
- Varren pään pitäisi ylttyä leun ja nenän välimaastoon
Toinen tapa mitata mailaa on seistä luistimet jalassa ja pitää mailaa alempi käsi suorana sekä ylempi käsi siinä kohtaa missä se olisi tavallisestikin. Maila on sopivan kokoinen, jos mailan lapa on tasaisesti jäällä. Kärjen ollessa irti jäästä, maila on liian pitkä ja lavan “kantapään” noustessa ilmaan, maila on liian lyhyt.
Hieman liian pitkästä mailasta saa sopivan kokoisen, kun painaa suoralla kädellä lavan jään pinnan mukaiseksi. Pitämällä ylemmällä kädellä kiinni sopivasta kohdasta näkee, kuinka paljon mailalla on liikaa pituutta. Mailan lyhentäminen saattaa tehdä siitä liian jäykän, mutta muutaman sentin lyhennyksellä ei pitäisi olla merkittävää negatiivista vaikutusta. Kunnon MacGyver myös taiteilee lyhyeksi jääneeseen mailaan jatkopalan.
Jääkiekkoilijan pelityylillä ja -paikalla on myös merkityksensä mailan pituutta valittaessa. Lyhyemmällä ja siten myös kevyemmällä mailalla on helpompi hallita kiekkoa ja tehdä nopeita liikkeitä sekä kuljettaa kiekkoa lähempänä vartaloa. Tavallista hieman pidemmällä mailalla taas ylettyy kauemmaksi, vaikka pelaajan ketteryys tiukoissa tilanteissa kärsiikin. Vastustajalta on helpompi lyödä kiekko pois pidemmällä mailalla ja kiekot saa napattua haltuun etäämmältä. Juuri sopivan mittaisella jääkiekkomailalla olet näiden kahden pelityylin välimaastossa.
Itselleen sopivan mittaisen mailan löytää kuitenkin helpoiten kokeilemalla eri pituisia mailoja ja pelaamalla niillä. Se mikä tuntuu parhaalta pelatessa ja laukaistessa, on todennäköisesti sopivan mittainen.
Älä tee näin!
Älä tee näitä virheitä kun hankit mailaa juoniorille:
- Liian pitkän mailan ostaminen “kasvuvaran” takia. Pitkällä mailalla voi olla todella hankala pelata, varsinkin kiekkoilijan ollessa pienikokoinen. Lapsi todennäköisemmin kyllästyy lajiin sen vaikeuden takia, ennen kuin ehtii kasvaa sopivaan mittaan.
- Käytetyn aikuisten mailan katkaiseminen liian alhaalta. Jääkiekkomailan joustavuus heikkenee huomattavasti ja siitä tulee turhan jäykkä, jos pituudesta poistetaan liikaa.
- Uuden mailan ostamisen pitkittäminen. Pelaajan kasvaessa pituutta, tulee mailankin vaihtua pidempään malliin sen käyttäjän kasvun mukaan.