Miro Heiskaselle 67,6 miljoonan dollarin jatkosopimus Dallas Starsin kanssa

21-vuotias Miro Heiskanen on tehnyt teksasilaisen Dallas Stars NHL-joukkueen kanssa kahdeksan vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Heiskanen pelaa siis näillä näkymin Dallasin riveissä vielä 2028-2029 kaudellakin. Kovan luokan puolustajan taidoille on siis kovan luokan kysyntä.

Heiskanen on pelannut Dallas Starsissa tähän mennessä kolme kautta. Tulevien kausien jatkosopimuksen arvo on yhteensä 67,6 miljoonaa dollaria. Tämä tarkoittaa 8,45 miljoonaa dollaria kaudelta. Toissa kaudella Dallas Stars oli vähällä voittaa himoitun Stanley Cup -pokaalin, mutta finaaleissa voiton vei lopulta Tampa Bay Lightning. Heiskanen oli tämän kauden NHL-pudotuspelien pakkien paras pistemies.

Miro Heiskasen pelityyli

Elite Prospects -sivusto kertoo Heiskasen olevan eliittitason puolustaja ja loistava pelintekijä. Hänellä on kaikki perustaidot kaikkiin tarpeellisiin puolustajan rooleihin. Sulava luistelutyyli, ketteryys, urheilullisuus ja tasaisuus mainitaan myös Heiskasen hyveiksi. Fyysinen pelaaja liikuttaa kiekkoa hyvällä itseluottamuksella ja tuo kiekkoa rohkeasti ylös. Vastustajien syöttölinjojen katkaisussa hän on myös aktiivinen.

Entinen NHL-tähti ja kykyjenetsijä Igor Larionov sekä toimittaja Craig Button ovat verranneet Miro Heiskasen pelinlukutaitoja Nicklas Lidströmin kaltaisiksi. Scott Niedermayer on toinen pelaaja, keneen Heiskasta on verrattu. Heiskanen pitääkin Niedermayeriä yhtenä esikuvistaan. Nykyään pelaavista tähdistä Heiskanen on nimennyt Erik Karlssonin ja Duncan Keithin esikuvikseen. Heiskasta onkin verrattu myös Karlssoniin.

Faneille.com -sivuston toimittaja Tomi Rajamäki vertasi vuonna 2016 pienikokoista Heiskasta Petteri Nummeliiniin. Molemmat seuraavat hyvin omien hyökkääjiensä liikkeitä. Rajamäen mukaan Heiskasen vahvuuksia ovat myös kiekolliset ratkaisut ja luistelutekniikka.

Heiskasen aikaisempi seuraura jääkiekon parissa

Miro Heiskanen aloitti jääkiekon pelaamisen legendaarisessa Espoon Bluesissa. Kauden 2010-2011 päättäjäisissä hänet palkittiin Blues Etelän parhaana puolustajana. 14-vuotiaana hän siirtyi pelaamaan Helsingin IFK:hon kaudelle 2013-2014. 16-vuotiaana hän nousi jo ensimmäisellä A-juoniorikaudellaan (2015-2016) joukkueensa parhaiden puolustajien joukkoon ja teki 30 runkosarjaottelussa tehopisteet 3+11=14. A-nuorten SM-liigan pudotuspeleihin hän ei kuitenkaan päässyt, vaan vahvisti HIFK:n B-nuoria. Kauden päätteeksi hän sai A-nuorten SM-liigan vuoden tulokkaana Yrjö Hakala -palkinnon.

SM-liigassa Heiskanen pelasi ensimmäisen kerran runkosarjan 2016-2017 avauskierroksella 16. syyskuuta 2016 Rauman Lukkoa vastaan. Ottelussa jääaikaa tuli 17.29 minuuttia ja Heiskanen sai ottelussa myös syöttöpisteen kun Robert Leino laukoi maalin. Koukkaamisesta tuli kyseisessä pelissä kahden minuutin jäähy. Ensimmäinen maali liigassa tuli 20. syyskuuta 2016 Oulun Kärppiä vastaan Juhamatti Aaltosen tehdessä syötön.

Tulokaskausi toi Miro Heiskaselle yhteensä 37 runkosarjaottelusta tehot 5+5=10, kahdeksassa playoff-ottelussa kolme syöttöpistettä ja kuudessa CHL-ottelussa myös kolme syöttöpistettä. Runkosarjassa hän oli HIFK:n puolustajien maalitykki yhdessä Teemu Erosen kanssa.

Heiskanen pääsi Euroopassa pelaavista kenttäpelaajista kuudenneksi NHL:n varaustilaisuuteen vuonna 2017, kun NHL:n kykyjenetsintäpalvelu listasi hänet. Huhtikuun rankingissa hän pääsi neljännelle sijalle. McKeens Hockey -sivuston perustaja Jay McKeen arvioi Heiskasen koko varaustilaisuuden potentiaaliseksi ykkösvaraukseksi yhdessä Nico Hischierin ja Nolan Patrickin kanssa. Odotusten mukaan Heiskanen varattiinkin lopulta varaustilaisuuden kolmantena pelaajana ja ensimmäisenä puolustajana.

Pari viikkoa varauksensa jälkeen Heiskanen solmi kolmen vuoden mittaisen tulokassopimuksen Dallas Starsin kanssa. Kausipalkka, joka hänelle tilitettiin NHL:ssä oli tuolloin 925 000 dollaria. Aivotärähdyksen vuoksi hän ei pystynyt osallistumaan Starsin harjoitusleirille, vaan aloitti vielä kauden 2017-2018 lainalla HIFK:ssa.

Kauden aikana Heiskanen nosti itsensä SM-liigan eliittiin. Hän oli HIFK:n tehokkain puolustaja tehoilla 11+12=23, vaikka pelasi ylävartalovammojen vuoksi vain 30 ottelua. Hänen piste per peli -keskiarvonsa (0.766) oli myös koko SM-liigan puolustajien korkein. Kauden päätteeksi tuli pronssia ja koko SM-liigan parhaan puolustajan Pekka Rautakallio -palkinto. Hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin palkinnon voittanut pelaaja.

Dallas Starsin avauskokoonpanosta hän sai paikan kaudelle 2018-2019. NHL-debyyttinsä hän teki runkosarjan avauskierroksella 5. lokakuuta 2018 Arizona Coyotesia vastaan. Jääaikaa tässä pelissä tuli 19.35 minuuttia ja hän sai teholukeman +1. Yhdeksännessä ottelussaan hän teki NHL-uransa avausmaalin 25. lokakuuta Anaheim Ducksia vastaan.

30. lokakuuta 2020 Heiskasesta tuli yksin koko Dallas Starsin pudotuspelien historian paras pistemies 16 pisteellään. Edellisen ennätyksen oli tehnyt Craig Hartsburgh 15 pisteellä kaudella 1981. Tuolloin joukkueen nimi oli vielä Minnesota North Stars.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *