Pelaajakortti – Sebastian Wännström, Ässät

Vuonna 1991 ruotsin Gävlessä syntynyt Sebastian Wännström on kauden 2020-2021 Porin Ässissä kiekkoillut hyökkääjä. Sebastian Wännström nousi Liigaan lähes täydestä tuntemattomuudesta, mutta on sittemmin todistanut olevansa moninverroin palkkaansa arvokkaampi pelaaja. Vaikka Porin Ässät konttasivatkin käytännössä koko 20-21 -kauden, Wännströmmin 33 maalin kautta tuskin tullaan Porissa ihan hetkeen unohtamaan – kyllä, luit aivan oikein, Wännström iski 33 maalia!

Rightilta ampuva, numerolla #40 pelaava hyökkääjä voitti koko Liigan maalipörssin näytöstyyliin, ja ruotsalaisen pelaaminen onkin paljolti muistuttanut erästä toistakin maalisylkijää, joka Porissa on pelannut (Tomas Zaborsky). Vaikka tuuri on aina ansaittava, Wännströmin maaleista moni on tullut tilanteista, jotka eivät ole edes muistuttaneet maalipaikkaa – loistavan maalintekijän merkki siis tämäkin!

Wännström on yhteensä tällä kaudella pelannut 57 ottelua, joissa mies on iskenyt 33+13 = 46p. Tällä saldolla aukeaa myös paikka TOP10 pistepörssissä. 

Kausi 2020-2021

Wännström hankittiin yhden kauden sopimuksella SHL:ssä pelaavasta Leksandista, mutta voitanee jo varmuudella kertoa, ettei mies tule tämän kauden jälkeen Liigassa jatkamaan. Yli 30 maalia jos tässä liigassa naputtelee, on hyvin todennäköistä, että palkkapussiin lisätään yksi nolla lisää esimerkiksi itärajan toisella puolella. Wännströmin tulevaisuuden osoitetta ei ole vielä paljastettu, mutta miehen agentilla tuskin on tekemisen puutetta tällä hetkellä. Porilaisten kannalta olisi toki miellyttävää mikäli mies pelaamaan vielä jäisi, mutta tällainen skenaario on hyvin epätodennäköistä. 

Yksilötasolla ilmiöimäinen suoritus

Kun ottaa huomioon miten huonosti Ässät ovat kokonaisuutena pelanneet, on jopa ilmiömäistä, että Sebastian Wännström on onnistunut tekemään yli 33 maalia. Ässät on koko Liigan eniten jäähyjä ottava joukkue, joten muutenkin vaikeaan viisikkopelaamiseen on jouduttu vielä kaiken hyvän lisäksi pelaamaan alivoimalla keskimääräisesti n. 13 minuuttia per ottelu. 

Jokainen Porin Ässien pelejä tällä kaudella seurannut voi yhtyä siihen, ettei joukkue ole oikeastaan missään välissä onnistunut täyttämään potentiaaliaan. Tämä on porilaisten kannalta varsin ikävää, sillä nimilistaa kun katsoo, olisi joukkueen pitänyt joidenkin ennakoiden perusteella pelata jopa suorasta pudotuspelipaikasta. 

KHL vai SHL?

Vielä ei siis tosiaan ole varmuutta siitä, missä Wännström tulee jatkamaan seuraavalla kaudella, mutta vahvimmat huhut olisivat viemässä miestä KHL:ään, tai SHL:ään. Jännä nähdä, pystyykö mies lunastamaan odotukset myös seuraavallakin kaudella, vai oliko tämän kauden maalimäärä kenties sitä kuuluisaa “suonenvetoa”.