Pelaajat, valmentajat ja terveydenhuolto vaativat enemmän huomiota pelaajien turvallisuuteen Pohjois-Amerikan ammattilaisjääkiekkoilun parissa. Monet pitkäaikaiset vammat ja sairaudet vaivaavat pelaajia, jotka ovat saaneet kolhuja. Osa heistä on nostanut syytteen Kansallista jääkiekkoliigaa vastaan ja pelaajat vaativat korvauksia mm. aivotärähdyksistä johtuvista vammoista ja niiden pitkäaikaisista haitoista. Esimerkiksi Steve Montador kuoli yllättäen kotonaan vuonna 2015 vain 35-vuotiaana ja hänellä todettiin olevan neurologisia häiriöitä, jotka saattoivat olla peräisin hänen urallaan saamistaan 19 aivotärähdyksestä. Kyseinen – Chronic traumatic encephalopathy -niminen – neurologinen häiriö on löydetty useilta urheilijoilta, jotka ovat saaneet uransa aikana kovia iskuja päähän.
Kypärän tarve on suuri, kun pelataan nopeatempoista ja fyysistä peliä kovalla alustalla. Valitettavasti NHL-kypäristä vuonna 2015 julkaistu tutkimus osoitti, että yli 25% pelaajien käyttämistä kypäristä eivät suojanneet riittävästi aivotärähdyksiltä. Virginia Polytechnic Institute and State University testasi yli 32 kypärää ja antoi niille arvosanan tähtinä asteikolla yhdestä viiteen siinä, kuinka hyvin ne suojaavat aivotähähdyksiltä. Yhdeksän ei saanut ainuttakaan tähteä ja vain yksi – Warrior Sport -merkkinen kypärä – sai kolme tähteä. Loput kypärät saivat pisteen tai kaksi. Tutkimukseen käytettiin kolme vuotta ja puoli miljoonaa dollaria, mutta kypärävalmistajat eivät olleet rahoittamassa tutkimusta.
Toinen yleinen vamma ammattilaisjääkiekon parissa on luistimen terästä saatu isku. Monen laisia loukkaantumisia on tapahtunut, kun pelaajan luistimen terä on osunut toista pelaajaa huonosti suojattuun kohtaan. Monet jääkiekkovarusteiden valmistajat, kuten Bauer, Easton, Reebok ja muutama muu, ovat tunnistaneet riskit ja valmistaneet esimerkiksi kevlarilla suojatut sukat, joiden pitäisi antaa lisäsuojaa nilkoille, jaloille ja akillisjänteille. Vital Nation -niminen jääkiekkovarusteiden valmistaja on kehitellyt säärisuojan, jota on myös vahvistettu kevlarilla.
Visiirien pakollinen käyttö on yksi sääntö, joka on edistänyt ammattilaispelaajien turvallisuutta. Se onkin otettu käyttöön jo kaikilla ammattilaisjääkiekon tasoilla. Aikoinaan jääkiekkoa pelattiin kokonaan ilman kypärää, eikä siitäkään ole kauaa kun visiirien ja muiden kasvoja suojaavien osien käyttäminen oli harvinaista. Nykyään kuitenkin on harvinaisempaa nähdä kentällä pelaaja ilman kypärän visiiriä. Pieni pala muovia onkin säästänyt monia ammattilaspelaajia sairaalareissulta ja vakavilta vammoilta.
Vaikka joitain toimenpiteitä on tehty riskien vähentämiseksi ja turvallisuuden lisäämiseksi, on ammattilaiskiekkoilun parissa silti vielä parannettavaa. Aivotärähdyksistä, ja niiden ennaltaehkäisystä, tulisi käydä enemmän keskustelua ammattilaisliigojen ja terveydenhuollon ammattilaisten välillä, jotta tulevaisuudessa voitaisiin vähentää pelaajien uran jälkeisiä sairauksia, kuten aiemmin mainittu CPE-häiriö.
Kypärävalmistajien tulisi ottaa huomioon viime aikoina tehdyt kokeet sekä tutkimukset ja suunnitella niiden pohjalta uuden laisia jääkiekkokypäriä, jotka suojaisivat paremmin aivotärähdyksiltä ja iskuilta päähän. Valmistajien kypärissä on yhä huimia eroja siinä, kuinka hyvin aivotärähdyksiä estäviä ominaisuuksia niissä on. Vuonna 2021 Virginia Polytechnic Institute and State Universityn testaamia kypäriä on jo 57 eri laatua, mutta vain yksi on yltänyt viiden tähden suoritukseen. Neljän tähden suorituksiakin on vain yksi.