Tampa Bay Lightning kerää pokaaleja

Jääkiekkoseura Tampa Bay Lightning on voittanut viime kausilla kaksi peräkkäistä Stanley Cup -pokaalia. Mestaruuksilla oli vain 283 päivän mittainen ero ja molemmilla kerroilla kokoonpano oli lähes täysin sama. Näin huikeaan saavutukseen tuskin päästään enää.

Kauden 2019–2020 voittanut joukkue oli jo voimakas ja monipuolinen, mutta tämän kauden joukkue oli jopa entistä parempi. Ennestään vahvaa joukkuetta vahvistivat hyökkääjä Ross Colton ja uraa tehnyt puolustaja David Savard. Savard hankittiin Lightningin riveihin kesken kauden Columbus Blue Jacketsilta. Näiden kahden pelaajan ansiona pidetäänkin finaalisarjan voittoa. Ironisesti myös vain näiltä kahdelta puuttui legendaarinen Stanley Cup -sormus. Finaaleissa Tampa Bay Lightning vei voiton Montreal Canadiensistä.

Ross Colton teki finaalisarjan viidennessä ottelussa pelin ainoan maalin David Savardin ja puolustaja Ryan McDonaghin avulla. Tämän johdosta Tampa Bay Lightning sai toisen peräkkäise Stanley Cup -mestaruuden. Päätöspeli pelattiin Lightningin kotikentällä Amalie Arenassa.

Kutsherov ja Vasilevski johdattivat Tampa Bay Lightningin voittoon

Tampa Bay Lightning ei loistanut runkosarjassa ja mestaruushaaveet näyttivät jo kaukaisilta, sillä joukkueen maalitykki – Nikita Kutsherov – oli juuri ollut lonkkaleikkauksessa. Hän ei pelannut yhdessäkään runkosarjaottelussa, vaan pääsi joukkueen mukana jäälle vasta pudotuspeleissä. Joukkueen pistetähti – Brayden Point (23+25=48) – sijoittui liigan pistepörssissä sijalle 34 ja 23 osumalla maalipörssissä sijalle 21. Tampa Bay Lightning aloitti pudotuspelit central-divisioonan kolmannelta paikalta.

Nikita Kutsherovin liityttyä viimein joukkueeseensa, alkoi Lightningin peleissä näkyä eloa. Pudotuspelien ensimmäinen ottelu Florida Panthersia vastaan päättyi lukemin 4-2 ja toinen ottelu Carolina Hurricanesia vastaan päättyi myös voitokkaasti lukemin 4-1. New York Islandersia vastaan pelatessa Tampa Bay Lightningin porukka joutui jo hieman hikoilemaan, kun välieräsarjassa oli meneillään seitsemäs ottelu. Seitsemännen ottelun ainoan maalin teki Lightningin Yanni Gourde.

Pudotuspeleissä Kutsherov sai 23 ottelusta tehot 8+24=32 ja on nyt historian kolmas henkilö – kaksi aiempii ovat Wayne Gretzky ja Mario Lemieux – joka on iskenyt vähintään 30 tehopistettä peräkkäisissä NHL-pudotuspeleissä. Pistepörssistä viisi kärkisijaa menivät Tampa Bay Lightningille: Nikita Kutsherov 8+24=32, Brayden Point (14+9=23), Steven Stamkos (8+10=18), Victor Hedman (2+16=18) ja Alex Killorn (8+9=17).

Andrei Vasilevski (31-10-1) piti maalin tyhjänä yhteensä viidessä eri runkosarjan ottelussa. Laukauksista hän pysäytti 92,5 prosenttia. Maaleja runkosarjassa livahti hanskan ohi ottelukohtaisella keskiarvolla 2,21 ja Vasilevski otti itselleen jopa neljä syöttöpistettä. Pudotuspeleissä – joista Vasilevski sai tehot 16-7 – nollapelien määrä kasvoi taas viiteen ja 93,7 prosenttia kiekoista pysähtyi sekä päästettyjen maalien keskiarvo oli 1,90.

Tampa Bay Lightningin kaksi viimeistä kautta on pelattu veren maku suussa, eikä suotta. Kahdeksan viimeksi pelattua Playoffia ovat kaikki olleet joukkueelle voitokkaita. Tappioitakin on tullut, mutta harvakseltaan, eikä Lightning ole koskaan hävinnyt kahta peliä peräkkäin. Pudotuspelien arvokkaimman pelaajan pysti – Conn Smythe Trophy – meni Vasilevskille, mutta hän kertoo palkinnon kuuluvan koko joukkueelle. “Koko joukkue ansaitsee tämän palkinnon. Kun torjuu viisi nollapeliä yksien pudotuspelien aikana, kyse ei ole mistään muusta kuin joukkueen vahvasta pelaamisesta”, Vasilevski kertoo.

Kuten edellisellä kaudella, oli tälläkin kertaa Tampa Bay Lightningin kokoonpano kerrassaan loistava. Pelaajat olivat liikkeellä koko kenttä puolustaa -mentaliteetilla ja ruotsalaisen puolustajan Victor Hedmanin johtama sitkeä puolustus siivitti joukkueen voittoon.

Seuraavalle kaudelle on luvassa muutoksia kokoonpanoon

Tampa Bay Lightning vei mestaruuden kaksi kertaa putkeen, mutta ainakaan samalla kokoonpanolla on mahdoton voittaa palkintoa kolmatta kertaa peräkkäin. Mestaruuden hattutemppu saattaa siis jäädä haaveeksi. Palkkakaton alle ei nimittäin mahdu kaikkia pelaajia, sillä Kutsherovin palkka jätettiin huomiotta runkosarjassa. Hänen sopimuksensa ja joidenkin muiden pelaajien kasvaneet vuosiansiot ylittävät 81,5 miljoonan dollarin rajan, joka on NHL-joukkueiden palkkakatto.

Ensi viikon draftissa Seattle Kraken saa napata pelaajansa toisten joukkueiden suojaamattomista pelaajista. Joku Tampa Bay Lightningin tähti saa siis lähteä Tampasta Seattleen. Joukkueen valmentaja – Jon Cooper – kuvailikin pudotuspelejä viimeiseksi koulupäiväksi. Oppilaat valmistuvat ja tiet erkanevat. Nähtäväksi jää, onko Tampa Bay Lightning tarpeeksi notkea nappaamaan pystin kolmannen kerran.

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *