Yannick Weber vaihtaa NHL-uransa Sveitsin pääsarjassa pelaamiseen

Sveitsiläinen 32-vuotias jääkiekkoilija Yannick Weber lopettaa pelaamisen maailman kovimpana pidetyssä National Hockey Leaguessa. Pittsburgh Penguinsissa pelannut puolustaja pelasi viime kaudella vain kaksi ottelua. NHL:ssä Weber on edustanut aikaisemmin myös Montreal Canadiensia, Vancouver Canucksia ja Nashville Predatorsia.

“15 vuotta sitten lähdin Sveitsistä unelmana tulla varatuksi NHL-joukkueeseen. Kun vain kourallinen sveitsiläisiä oli pelannut maailman parhaassa liigassa, tilanne tuntui minusta enemmän toiveelta kuin mahdollisuudelta olla seuraava”, Yannick Weber kirjoitti Instagram-tilillään viestissä, joka oli osoitettu “Lord Stanley Cupille”. 

Stanley Cup on jääkiekon arvostetuin palkintopokaali, joka myönnetään vuosittain jääkiekkoliiga NHL:n pudotuspelien voittajajoukkueelle. Vuonna 2017 Weberin joukkue, Pittsburgh Penguins, oli lähellä voittaa kyseisen pokaalin, mutta palkinnon vei lopulta Nashville Predators.

Weberin uusi joukkue, Zürich Lions, pelaa Sveitsin pääsarjassa ja se on sopinut jääkiekkoilijan kanssa kolmivuotisen sopimuksen. Weber on aiemmin edustanut kotimaataan U20 MM-kisoissa kolme kertaa ja miesten MM-kisoissa neljä kertaa. Hän oli mukana edustamassa Sveitsiä myös vuosien 2010 ja 2014 olympialaisissa.

Pittsburgh Penguins sopi alkuvuodesta 2021 yhden vuoden mittaisen sopimuksen Weberin kanssa, mutta sopimus Zürich Lionsin kanssa tehtiin jo heinäkuun 8. päivä. Edellisessä joukkueessaan, Nashville Predatorsissa, Weber pelasi vuodesta 2016 lähtien.

Yannick Weberin aikaisempi jääkiekkoura

Nuorena Weber pelasi Quebec International Pee-Wee Hockey Tournamentissa vuonna 2002. Ammattilaisuransa hän aloitti kotimaisessa SC Langenthal -joukkueessa pelaten Swiss Leaguessa. Swiss League on Sveitsin toiseksi korkein sarjataso National Leaguen jälkeen. Ennen Swiss League tunnettiin nimellä Nationalliga B. Liigan voittajajoukkue pääsee jokaisen kauden lopussa pelaamaan National Leaguen viimeistä joukkuetta vastaan. Voittamalla pelin pääsee nousemaan National Leagueen, mutta pelin häviäjä joutuu Swiss Leagueen.

Vuonna 2006 Weber muutti Kanadaan ja pääsi kehittämään taitojaan Kitchener Rangers -joukkueen riveissä. Kitchener Rangers pelaa Ontario Hockey Leaguessa. Kahden kauden aikana Weber keräsi itselleen 96 pistettä ja vielä lisäksi 26 pistettä playoffseissa. Viimeisellä kaudella Rangersien riveissä hän oli mukana pelaamassa joukkueelle neljännen J. Ross Robertson Cupin mestaruuden ja pääsyn Memorial Cupin finaaliotteluihin.

Montreal Canadiens sopi Weberin kanssa kolmen vuoden mittaisen sopimuksen kesällä 2008 ja suurimman osan kahdesta seuraavasta kaudesta hän pelasi Canadiensin Hamilton Bulldogs -farmijoukkueessa. Hamilton Bulldogs pelaa American Hockey Leaguessa.

Ensimmäisen maalinsa NHL:ssä Weber teki 2009 vuoden Playoffeissa Boston Bruinsin Tim Thomasin vahtimaan maaliin. Tavallisen kauden ensimmäinen maali heilahti myös Tim Thomasin verkkoon vuonna 2011 ja kaksi maalia tuli myös samaisen vuoden playoffseissa, nekin Tim Thomasia vastaan. Samana vuonna Weber teki myös maalin ylivoimapelin aikana Winnipeg Jetsiä vastaan ja Canadiens voittikin Winnipegin lukemin 5-1.

Kesäkuussa 2013 Weber allekirjoitti yhden vuoden mittaisen sopimuksen Vancoucer Canucksien kanssa. Vuosien 2014 ja 2015 NHL-kaudella hän teki ennätykselliset 11 maalia. Viisi näistä syntyi 11 viimeisessä finaaliottelussa. Neljä näistä tuli ylivoimapelin turvin. Heinäkuun 1. päivä vuonna 2015 Weber teki vuoden mittaisen jatkosopimuksen Canucksien kanssa. Sopimuksen arvo oli 1,5 miljoonaa dollaria. Kausi 2015-2016 ei kuitenkaan sujunut loistokkaasti, joten hänet määrättiin pelaamaan Utica Comets -joukkueen riveihin helmikuussa 2016. Alexander Edler kuitenkin loukkasi itsensä pahoin ja Weber pääsi takaisin jo muutaman päivän päästä, eikä hän ehtinyt pelaamaan yhtäkään peliä Utica Cometsin riveissä. Hän pelasi kauden loppuun Vancouver Canucksien kanssa, mutta ei päässyt mukaan moneenkaan otteluun.

Kesäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2016 Weber jätti Vancouver Canucksit kolmen kauden pelaamisen jälkeen ja allekirjoitti yhen vuoden mittaisen sopimuksen Nashville Predatorsien kanssa. Vuoden päästä kesäkuun 6. päivä ilmoitettiin, että Weber oli kieltäytynyt Genevan ja Luganon sopimuksista – joista jääkiekkoilija olisi tienannut enemmän – jatkaakseen NHL-uraansa. Viikkoa myöhemmin Predators sopi Weberin kanssa vuoden mittaisesta jatkosopimuksesta, jonka arvo oli 650 000 dollaria. Kahden vuoden lisäsopimuksen Weber sai pelattuaan 26 ottelussa ja näiden sopimusten arvo oli yhteensä 1,35 miljoonaa dollaria – 675 000 dollaria vuodessa. Vuoden 2021 tammikuun toisena päivänä Weber solmi kokeilusopimuksen Predatorsien kanssa ja hänen oli tarkoitus osallistua harjoitusleireille, mutta sopimus purettiin jo tammikuun 13. päivä.

Kahden viikon kuluttua Weber teki sopimuksen Pittsburgh Penguinsien kanssa, mutta siirtyi pelaamaan kotimaahansa Zürich Lionsien riveihin jo puolen vuoden kuluttua. 

Write a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *